Arbetsmiljö

Framtidens kontor efter corona

2:04 min

Sakta men säkert börjar företagen nu slå upp portarna till arbetslokalerna igen. Men kommer vi verkligen vilja återgå till samma kontorsjobb som innan pandemin? Eller är hemmajobbet mer effektivt?

– Vi kommer se kontoret lite mer kanske som en mötesplats snarare än en arbetsplats. Man kommer inte för att träffa kollegor, ha de möten som man kanske måste ha fysiskt, eller de arbetsuppgifter som man måste utföra rent fysiskt på plats, men utöver det så kommer vi definitivt se att det här blir en del av det nya normala, säger Tobias Helmer är kommunikation och marknadschef på Dell technologies i Sverige som bestämde sig för att byta till nya, större lokaler för ett år sedan.

Det mer permanenta distansarbetandet kan få positiva effekter på mångfalden i arbetsstyrkan, menar han.

– Det gör att vi till exempel kan utöka vårat rekryteringsområde, där vi kan anställa folk från olika delar av Sverige och där då förhoppningsvis kan få in ännu fler av både kvinnor och av annan etnisk härkomst som vi kanske tidigare har haft lite svårare att hitta just i Stockholmsområdet, säger Tobias Helmer.

AMF Fastigheter, ett av de största fastighetsbolagen med kommersiella fastigheter i Stockholm, har sett en utveckling under flera år där företag behöver mindre och mindre yta för sin verksamhet. För några år sedan såg de ett behov på mellan 20-35 kvadratmeter per person, nu är det nere på cirka 10-15 kvadratmeter.

– Vi har ju varit påväg mot en trend där vi kan jobba var som helst och när som helst. Och den blir ju nu verkligen bevisad. Det finns ju ingen som kan säga längre att "nej men det funkar inte att jobba hemifrån", för det gör det ju uppenbarligen. Och tekniken har vi haft länge men det som nu har ändrats tror jag, det är ju våran erfarenhet och kunskap, och också attityd, säger Lena Lid Falkman som är forskare i arbetsliv och ledarskap vid Handelshögskolan och Stockholm och Karlstad Universitet och har forskat på just framtidens kontor.

Hon menar vidare att många företag med dyra hyror inne i storstäderna kan komma att vilja ha mindre och billigare lokaler, men att man ändå kommer vilja stanna i innerstan för symbolvärdet. Men de kommer ses mer som mötesplatser, för coronapandemin har bevisat att hemmaarbete är både tekniskt möjligt, och effektivt.