Ekot granskar

FHM: Allvarligt med trängsel i kollektivtrafiken

1:46 min

Ekots granskning har under morgonen visat hur kollektivtrafiken i Stockholm, trots tusentals varningar om trängsel, fortsatte köra med neddragningar av trafiken. Det är allvarligt med trängsel i kollektivtrafiken, säger nu Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Ja, det är klart att det är allvarligt på det viset att om man inte kan hålla avstånd så finns ju en ökad risk för smitta, säger Johan Carlson.

Trafikförvaltningen och SL, som driver kollektivtrafiken i Stockholm, gjorde i mars neddragningar av bland annat lokalbanor och busstrafik. Det ledde till att viss ordinarie trafik drogs ned med upp till 40 procent, och snabbt uppstod trängselproblem.

Först i slutet av maj hade SL och underleverantörerna kommit upp i tidigare trafiknivåer, visar uppgifter från bussbolagen. Men trängseln har ändå fortsatt, även nu under sommaren.

Nästan 90 000 inspektioner under tre månader av pandemin visar hur det på närmare en femtedel av resorna var svårt eller omöjligt att hålla avstånd till andra.

Data från vissa innerstadsbussar, som har sensorer som mäter hur många som reser, visar att mer än var fjärde buss med sensorer var full eller överfull, enligt bussbolagets egen klassning.

Trafikförvaltningen i Stockholm har tidigare sagt till Ekot att beslutet om neddragningar inte var lyckat, att trängseln är allvarlig, men att man inte kan köra hur mycket trafik som helst. Enligt förvaltningen måste även resenärer ta ansvar och bara resa om man verkligen måste.

De resenärer Ekot pratat med är kritiska till trängseln. Både mot SL och mot att fler resenärer inte undviker kollektivtrafiken. Bland annat Anna-Lena, som försöker undvika kollektivtrafiken helt och hållet.

– Jag tycker det är ganska hemskt av vem som nu bestämmer. Visst om man har personalbrist, det kan jag förstå. Men samtidigt måste alla hjälpa till. Om folk som kan så mycket som möjligt jobbar hemma, så tycker jag att de ska hjälpa till att de som måste resa kan göra det fast på ett säkrare sätt, säger hon.