Ryssland

Kritiserat åtal mot hyllad historiker

2:01 min

En prisad rysk Gulaghistoriker riskerar att dömas till 15 års fängelse i ett åtal som mött hård kritik av människorättsorganisationer och EU.

I maj 2018 prisades den precis frisläppte Gulaghistorikern Jurij Dmitrijev i Moskva av ryska Helsingforskommittén för sitt arbete. Han har grävt upp offren för Stalins utrensningar och dokumenterat förtrycket i de karelska skogarna nära Petrozavodsk.

Där blottlade han benrester och kranier med tydliga hål från nackskott, från offer som dödats under Stalins utrensningar 1937 till 1939. Många kom från andra länder, idealister, som rest till Sovjet för att bygga kommunismen. De kom också från Sverige och försvann.

Varje år hölls minnesceremonier med deltagare från flera länder och officiellt ryskt stöd. Men det ändrades i och med kriget med Ukraina.

I december 2016 kom det första åtalet mot Dmitrijev om barnporrbrott, han hade nakenbilder på sin adoptivdotter. Dmitrijev hävdade att han tagit bilderna för att dokumentera flickans hälsa och utveckling.

Han höll då på att färdigställa en ny bok, som handlade om de som på Stalins order avrättade människor i skogarna. Det tog nästan två år av rättegångar innan han blev frikänd.

Men är nu åtalad igen, nu som pedofil. Även en museichef i Petrozavodsk, som arbetade med Dmitrijev, anklagades för samma brott. Han dog i häktet.

Ryska Memorial har listat Dmitrijev som politisk fånge. Rättssaken har kritiserats av EU och en rad internationella människorättsorganisationer. Det ses som en skådeprocess i ett klimat där historien bara får bestå av patriotiska stordåd och Stalin bara förknippas med segern i Andra världskriget, inte 30-talets utrensningar.