Allt fler personer förlorar körkortet

2:44 min

Allt fler personer förlorar körkortet. Det är 10 procent fler som förlorat körkortet i år jämfört med samma tid förra året. De flesta som förlorat körkortet är män.

Allt fler personer förlorar körkortet. Det är 10 procent fler som förlorat körkortet i år jämfört med samma tid förra året. De flesta som förlorat körkortet är män.

Polisen får ta ett körkort om någon kör olagligt. Myndigheten Transportstyrelsen bestämmer sedan om man ska få tillbaka körkortet eller inte. Det senaste halvåret har de tagit tillbaka över 20 tusen körkort. Det är 10 procent fler än samma tid förra året. Transportstyrelsen säger att det kan bero på att polisen tar fler körkort än förut. Men också för att fler kör för fort.

Åsa Bergqvist jobbar på Transportstyrelsen. Hon säger till Ekot att de flesta som förlorar körkortet har kört för fort. Andra anledningar kan vara att man kör mot rött ljus, använder mobilen när man kör eller att personer som inte har körkort kör bilen.

– Det vanligaste är ju hastighetsöverträdelser. Det är ju det vi ser. Sen är det även rödljuskörningar, det är mobilanvändande i bil, till exempel, det är olovlig körning av bil, säger Åsa Bergqvist.

Fyra av fem personer som förlorat körkortet är män. Åsa Bergqvist säger att det kan vara för att män tar mer risker i trafiken. Hon säger att alla brott i trafiken är allvarliga. Oavsett om det är en man eller kvinna som kör.

– Möjligtvis att det kan vara så att män är mer riskbenägna, att man tar större risk i trafiken än kvinnor gör. Alla överträdelser i trafiken är ju allvarligt. Sen om det är en kvinna eller man som sitter bakom ratten är ju inte det viktiga. säger Åsa Bergqvist.