STATYPROTESTER

"Greta Thunberg kanske skulle vara något"

2:52 min

I USA, England och Belgien har bland annat statyer av slavägare tagits ner, och i Sverige har statyer av Gustaf III och Carl von Linné diskuterats.

Kulturnytt begav sig ut på stan i Stockholm, Umeå och Göteborg för att fråga om några statyer borde plockas ner – och vilka som i så fall borde ersätta dem.

Vi börjar i Humlegården i Stockholm nedanför en stor staty av Carl von Linné där vi träffar Jonas Almqvist.

Det finns vissa som vill ta ner den här statyn på Carl von Linné som vi står framför nu, vad tycker du om det?

– Nej, det tycker jag inte. Han har ju verkligen bidragit till vetenskapens utveckling. Och sedan kan man kanske inte begära att allt är hundraprocentigt.

Borde vi fräscha upp vår statypark här i stan?

– Det finns plats att addera flera statyer, snarare än att ta bort.

Om du skulle få drömma och sätta upp en staty av någon, vem skulle det vara?

– Jag delar inte alla åsikter som Greta Thunberg har, men som ett manifest för att vi måste ta krafttag för klimatet så kanske det skulle vara något.

Gustav II Adolf är en av de kungar som finns på flest torg runt om i Sverige. Bland annat i Umeå, där vi träffar Birgitta Beckman:

Här står ju Gustav II Adolf, om du fick bestämma, vem skulle du vilja ha där?

– Oj, Westin som var med och grundade universitetet.

Vad tycker du om att det står gamla kungar och ...

– Principiellt så tycker jag att inte att det ska stå gamla vita män som inte har varit annat än terrorister och förtryckare som statyer. Men jag har liksom vant mig vid den här gubben ...

Mitt i Göteborg finns också en stor staty på Gustav II Adolf. Göteborgaren Daniel tycker att den ska stå kvar:

– Jag tycker han står rätt bra där med tanke på att han grundade staden. Nu är man ju uppväxt med att det här är Gustav Adolfs torg och det kanske är svårt att låta förändringar ske när man tycker att nåt är självklart. Men naturligtvis om man kommer upp med nåt konkret förslag på att byta ut statyn eller flytta så är det klart att det kan vara intressant. Men då får det vara någonting som har en historisk orsak och har gjort ett stort intryck på Göteborg.

Reportrar Märta Myrstener, Ellen Lundström och Kristian Erskog.

I en tidigare version av inslaget påstods felaktigt att Gustav II Adolf startade 30-åriga kriget. Det hade dock pågått i 12 år innan Sverige involverade sig.