Ryssland

Rysk historiker döms för sexbrott mot barn

1:54 min

Gulaghistorikern Jurij Dmitrijev i karelska Petrozavodsk döms till tre och ett halvt års fängelse. Straffet är betydligt kortare än det åklagaren begärt på 15 år för påstådda sexuella handlingar med barn.

Klädd i svart polo och jeans fördes han in till rättssalen där allt skedde bak lyckta dörrar.

Han döms till tre och ett halvt års fångläger för påstådda sexuella handlingar mot sin fosterdotter, när hon var under 12 år. Ett brott han förnekar med stöd av större delen av ryska och internationella människorrättsvärlden samt EU.

Dmitrijev är medlem av ryska Memorial, som kartlägger Stalintidens förtryck. Han står bakom en rad avslöjanden och konkreta uppgrävningar av rester av skelettdelar. Offer som utan anledning avrättades under Stalins utrensningar på 30-talet. Marken i de karelska skogarna innehöll över 30 talet olika nationaliteter.

Men Stalins förtryck ska tonas ned. Det är idag den officiella linjen och därför motarbetas både Memorial och Gulaghistoriker som Dmitrijev.

64-årige Jurij Dmitrijev har suttit häktad i totalt nära fyra år redan i väntan på den långsamma ryska rättsprocessen. Enligt domstolen kommer han därför släppas redan 12 november då han suttit av större delen av sitt straff.

När han greps första gången 2016 var han på väg att avsluta en bok om vilka förövarna var på 30-talet, alltså de som utförde avrättningarna med nackskott på order från Stalin.

Dmitrijev som fått Helsingforskommitténs pris för två år sedan, har själv lovat att han ska avsluta sin bok, trots att han fått hot om han försöker publicera.