USA tar sikte mot Arktis

Pompeo: ”Andra spelar inte enligt reglerna”

1:41 min

Ett tätare samarbete i Arktis och en gemensam front mot Kina - det var budskapet från onsdagens möte när USA:s utrikesminister Mike Pompeo besökte Danmark.

– Samarbetet i Arktis är än mer viktigt idag, då vi möter nya utmaningar i regionerna från länder som inte spelar enligt reglerna, sa Pompeo vid en presskonferens.

USA:s plötsliga intresse för området handlar bland annat om att komma ikapp konkurrenterna i området. Militärt, men även diplomatiskt, enligt Jon Rahbek-Clemmensen, lektor vid danska Försvarshögskolan.

– Amerikanerna försöker nu att komma ikapp Kinas och Rysslands försprång i regionen. Det är därför vi plötsligt ser det här stora intresset för Island, Grönland, Norge och Arktis, säger Rahbek-Clemmensen.

Under mötet diskuterades även ländernas relation till Kina och Hongkong samt Danmarks arbete inom Nato.

Förutom Danmarks och USA:s utrikesministrar var även representanter från Grönland och Färöarna med under dagen. Även där var budskapet var ett tätare samarbete - men också att Arktis inte får bli ett slagfält för stormakter.

– Idag bekräftade vi våra löften om vårt samarbete i Arktis med respekt av regionens speciella konstitution, sa Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod.