Försenade inskrivningar

Babyboom under coronapandemin

1:52 min

Ett oväntat högt antal gravida bildar nu kö hos Stockholms barnmorskor. Coronapandemin tycks ha väckt barnalängtan, och i juni och juli har antalet gravida som vill skriva in sig på stadens barnmorskemottagningarna ökat.

– Det skojades ju om i våras att det kommer komma massa coronabebisar, men det var ju lite skämtsamt. Nu har det blivit verklighet, säger Sara Priftis, barnmorska på en privat barnmorskemottagning på Södermalm.

Hon berättar att hon fått hänvisa vidare gravida med vetskapen att det är fullt även på andra mottagningar.

– Kvinnorna blir ju lite oroliga över vem som ska ta emot dem. De får komma på inskrivning lite sent, de får komma runt vecka tretton. Om man vill göra KUB-test, till exempel, då är det ju runt vecka 12-13 som man vill göra det. Många blir stressade över det.

– Det känns ju jobbigt att behöva hänvisa vidare, men det finns ju ett maxtak på hur många man kan skriva in på en mottagning för att sedan hinna ta hand om dem också, säger Sara Priftis.

Lisa Ryding är verksamhetschef på Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, som ansvarar för 32 av regionens 68 barnmorskemottagningar. Hon berättar att prognosen inför sommaren var att antalet graviditeter skulle sjunka. En utveckling coronapandemin vände omkull.

– Det är ett väldigt tryck på inskrivningstiderna. Jag tycker generellt att vi ska kunna erbjuda lediga tider inom en vecka. Det kan vi inte riktigt just nu till alla, men prioriterat så klarar vi det, säger hon.

Vad finns det för risker då med att man inte får tid så fort som man egentligen ska?

– Det är klart att det finns en kommunikationsrisk här, att vi inte förstår behovet och därför inte kan prioritera helt korrekt. Hade det varit som vanligt hade ju personen bara kunnat komma som vanligt till en drop-in mottagning samma vecka och då hade det ju löst sig, säger Lisa Ryding.