Exoplaneter

Första bilden på flera planeter kring en solliknande stjärna

1:02 min

För första gången har forskare lyckats fånga en bild av två planeter runt en stjärna som liknar vår sol. Observationen har gjorts av europeiska rymdobservatororiet ESO med världens största och mest avancerade teleskop för synligt ljus.

Bilder på system med flera exoplaneter är mycket ovanliga och – fram tills nu – har astronomer i direkta observationer bara kunnat se flera planeter kring stjärnor som skiljer sig mycket från solen.

De två planeter som nu fångats på bild är så kallade gasjättar, som mestadels består av gasformig eller flytande materia. Men jämfört med våra egna gasjättar Jupiter och Saturnus ligger de ungefär 30 gånger längre ifrån sin stjärna och massan hos den största planeten är 14 gånger större än Jupiters.

Stjärnan som planeterna kretsar kring beskrivs som en mycket ung version av vår egen sol, men har ändå 17 miljoner år på nacken. Det är också tack vare att även planeterna är relativt unga som de lyser så pass starkt i infrarött ljus att det går att se dem i det avancerade teleskopet.

Forskarna menar att upptäckten ger en ögonblicksbild av en miljö som är mycket lik vårt eget solsystem, men vid ett tidigare utvecklingsstadium. Observationen kan därför hjälpa oss att förstå hur planeter formades och utvecklades runt vår egen sol.

Referens: Alexander J Bohn et al. "Two directly-imaged, wide-orbit giant planets around the young, solar analogue TYC 8998-760-1". Astrophysical Journal Letters 22 juli 2020. DOI: https://doi.org/10.3847/2041-8213/aba27e