Fjällräddning

Fler fjällolyckor i år

1:56 min

Trycket i fjällen är hårt och i år har det skett fler olyckor än vanligt – något som beror på att betydligt fler besöker fjällen i år, jämfört med föregående år.

Rickard Svedjesten, ordförande för Svenska Fjällräddares Riksorganisation, säger att han och hans kollegor sett att det är betydligt fler som besökt fjällen i år, trots att många fjällstationer och skidanläggningar varit nedstängda under våren. Trenden har hållit i sig under sommaren och med fler besökare sker även fler olyckor. 

– Vi har ingen exakt siffra på ökningen men det vi vet, och det som kommer vara intressant när säsongen är över, är att det kommer vara betydligt fler besökare i svenska fjällvärlden, säger Rickard Svedjesten. 

De vanligaste olyckorna som kan förhindra den fortsatta fjällvandringen för besökarna är enklare skador som stukningar, eller medicinska sjukdomar - men många utryckningar i år har också berott på misstänkta fall av covid-19. Fjällräddarna har fått särskild utbildning i hur de ska agera vid misstänka fall av coronasmitta, och Rickard Svedjesten säger att det är viktigt att man är ärlig när man larmar 112 om att man tror att man är smittad av viruset. 

För både en van och en ovan fjällvandrare är det viktigt att förbereda sig noga inför resan, för att undvika olyckor. Rickard Svedjesten säger att väder och vind är det viktigaste att hålla koll på, dels för att det är svårt att åka ut med en helikopter om sikten är dålig, men också dels för att förenkla vandringen.