SOMMARKOCK

RECEPT: Hamburgarna som blev bäst i Sverige

1:23 min

Den här veckan grillar Oscar Gulbrandsen och Viktor Ivarsson ett vinnande recept, som gav dem mästartiteln i grillad hamburgare 2019.

SM-burgaren
4 personer

Alla ingredienser som behövs:

  • 4 st hamburgerbröd (gärna brioche)
  • 500 g högrevsfärs
  • 280 g bacon
  • 4 st schalottenlök
  • 8 cl Bourbon
  • 1,5 dl lönnsirap
  • 0,5 dl farinsocker
  • 1 st citron
  • 1 dl majonnäs (amerikansk)
  • 2 tsk yellow mustard
  • 6 st plommontomater
  • 1 st jalapeno
  • Balsamvinäger
  • ½ rödkål
  • 2 st silverlök
  • 1 dl ättiksprit
  • 2  dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • Salt finkornigt
  • Svartpeppar nymalen
  • 50 g Smör smält

 

TILLAGNING TILLBEHÖR

1. Baconmarmelad

Finstrimla baconet och knaperstek det i medelvarma panna. Sila sedan av baconfettet(spara lite av fettet) och låt baconet vila. Smula eller finhacka det knaperstekta baconet.

Finhacka 2 st schalottenlök och stek i det avsilade baconfettet till glansig/transparent.

Häll i 8 cl bourbon i pannan och låt sjuda en minut. Tillsätt sedan 1,5 dl lönnsirap, 0,5 dl farinsocker och några droppar citronsaft. Sjud till sockret har löst sig. Låt svalna, serveras bäst ljummen.

2. Senapsmajonnäs

Utgå ifrån en bra amerikansk majonnäs (eller slå en egen av grundrecept) 1 dl.

Tillsätt 2 msk amerikansk yellow mustard och rör om.

3. Picklad rödkål

Strimla rödkål och lägg i ett 1-2-3-lag (en del ättika, två delar socker, tre delar vatten), låt stå minst en timme eller helst över natten.

4. Tomatsalsa

Skålla plommontomaterna i kokande vatten 15 sekunder, lägg sedan i kallvatten för att avstanna tillagningen. Skala tomaterna och kärna ur dom så du enbart har köttet. Finhacka tomatköttet tillsammans med 2 st schalottenlök och jalapeno och blanda ihop i en bunke. Smaksätt med ett stänk av balsamvinäger.

5. Silverlöken

Skiva hela runda lökringar och lägg i kallt vattenbad, minst 10 minuter.

6. Tillaga hamburgaren

Börja med att pensla insidan av hamburgerbröden med smält smör och rosta hamburgerbrödens insida till gyllenbrun färg.

Forma högrevsfärsen försiktigt till puckar. Salta rikligt och peppra med nymalen svartpeppar på båda sidorna.

Grilla dina burgare på hög och direkt värme under lock ca 1 - 1,5 minut på vardera sida. Låt puckarna ligga helt orörda under tillagningen, oavsett om det brinner i grillen, för optimal stekyta. Lägg sedan en skiva ost på burgarna och låt vila en minut på skärbräda.

7. Montera hamburgaren

Montera burgaren i följande ordning: botten, senapsmajonnäs, picklad rödkål, silverlök, burgare, tomatsalsa, baconmarmelad, lock.