Känslig information

Säpo: Allvarliga brister med hemliga uppgifter

1:54 min

Svenska myndigheter och kommuner brister i arbetet med säkerhetsklassad information. Det visar en inventering som Säkerhetspolisen just nu genomför.

– Det finns tydliga brister i arbetet med säkerhetsskyddsanalys och Säkerhetsskyddade upphandlingar. Det är allvarligt inte minst med tanke på hoten som har ökat mot Sverige på senare år, säger Gabriel Wernstedt som är pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Flera myndigheter och kommuner har under sommaren fått en enkät från Säkerhetspolisen om sitt arbete med säkerhetskänsliga uppgifter. Det är inte första gången som kartläggningen genomförs, men flera brister i verksamheterna har identifierats.

Bland annat gör myndigheterna inte tillräckliga analyser av det egna säkerhetsarbetet och det finns även brister när det gäller säkerhetsskyddade upphandlingar. Något som kan få stora konsekvenser och som hade påverkan i samband med IT-skandalen på Transportstyrelsen.

– Det är ett medialt uppmärksammat exempel på vad som kan hända när man inte har en SUA-upphandling (säkerhetsskyddad upphandling reds. anm) eller om det är brister i upphandlingen, säger Gabriel Wernstedt.

Säkerhetspolisen anser att vissa verksamheter måste förbättra sitt arbete med säkerhetskänsliga uppgifter för att möta hotbilder. Samtidigt ser Säkerhetspolisen hur andra länders intresse för Sverige har ökat under de senaste åren.

– Vi ser att främmande makt ständigt utför aktiviteter för att hämta in säkerhetskänsliga uppgifter från Sverige. Det är något som stärkts, både intensiteten från främmande makt men även sårbarheten har ökat till följd av teknikutveckling, säger Gabriel Wernstedt.