COVID-19

Restauranganställda ny riskgrupp för covid-19 på Gotland

2:02 min

En ny riskgrupp att smittas av covid-19 tycks vara restauranganställda. Det visar åtminstone siffror från Gotland. Vår reporter Annika Östman gav sig ut i Visbynatten tillsammans med smittskyddsläkaren Sven Montelius.

– Bland de smittade de senaste tre veckorna så har vi noterat att de som jobbar i restaurang utgör en rätt betydande andel av alla de smittade. För så många är det inte som jobbar inom restaurang på Gotland så att det är en naturlig andel, utan de är en riskgrupp som det verkar, säger Sven Montelius.

Totalt handlar det om 37 procent, men i absoluta tal rör det sig inte om så många. Av 43 personer med konstaterad covid-19 på Gotland de senaste veckorna så arbetar 16 personer på flera olika restauranger.

Just nu planerar smittskyddsläkare Sven Montelius att gå ut med ännu tydligare information till krogchefer och restauranganställda om hygienrutiner, som att till exempel tvätta eller sprita händer efter varje gång porslin, bestick och servetter dukas av från ett bord. Men några visir lär inte bli aktuellt.

– Vi har inte gått ut med det. Jag tror att det blir ganska svårt för restaurangpersonal att ha den utrustningen, säger han.

Varför då?

– Jag vet inte hur det uppfattas. Men jag skulle tro att restaurangföretagarna inte skulle vara så glada över sådana påbud, svarar Sven Montelius.

Vi träffar Adam Roth, som jobbar som serveringspersonal på en av Visbys restauranger.

Du tycker inte att ni borde ha skyddsutrustning när ni tar hand om näsdukar som använts vid borden?

– Nej, det tycker jag inte. Vid behov kanske, men inte generellt tycker jag. Bara man är noga med att rengöra sig.

Hur ofta rengör du dig?

– Det är väl så ofta man kan när man har tagit undan servetter och så. Då borde man göra det, och jag försöker så ofta jag kan.