Stort mörkertal

Viruset tar fäste i Sydafrika – skolor stängs på nytt

2:04 min

Coronaepidemin blir allt värre i Sydafrika. Under ett tal till nationen nu ikväll meddelade president Ramaphosa att man återigen kommer att stänga skolor i ett försök att få bukt med smittspridningen.

– Sydafrika har nu passerat över 400 000 fall av covid-19, och situationen är allvarlig, sa president Cyril Ramaphosa under sitt tal till nationen.

Ny forskning från South African Medical Research Council visar att Sydafrika har en överdödlighet på 59 procent från början av maj till mitten av juli - vilket enligt forskningscentret visar att många fler har dött av covid-19 än vad som registrerats i den officiella statistiken som visar närmare 6 000 dödsfall.

Samtidigt är läget inom sjukvården mycket ansträngt. Enligt Världshälsoorganisationen WHO smittas också sjukvårdspersonal i allt högre grad, i hela Afrika.

WHO:s Afrikachef Matshidiso Moeti sa idag att majoriteten av de minst 10 000 som har smittats inom vården i Afrika är sjuksköterskor - och det beror främst på bristen på skyddsmaterial.

Flera länder i Afrika rapporterar kraftigt ökade siffror över antal coronasmittade, och i dag rapporterade också Uganda sitt första dödsfall.

Mörkertalet i Afrika tros vara stort, vilket beror på undermålig sjukvård, få tester och att inte alla dödsfall i covid-19 registreras korrekt.

Men på sina håll ljusnar det också. Kenya och Rwanda ska öppna sina gränser i början av augusti, och i dag meddelade också Niger att de kommer tillåta internationell flygtrafik inom kort.