Corona

Oro för splittring vid stängda gränsen

2:04 min

I eftermiddag väntas nya besked från norska regeringen kring reglerna för gränsen mot Sverige.

I gränstrakterna i Värmland hoppas man på lättnader och oroar sig för att den stängda gränsen skapat oro och splittring. Det framgår i en rapport från samarbetsorganisationen Grensetjänsten.
Christer Fransson driver camping i Årjäng och trodde aldrig att gränsen skulle stängas.

– Det är nog den stora problematiken. Ingen av oss kunde ju tro att detta skulle kunna ske - att man tog gränsen som skäl för att stänga. Nästan alla familjer här är ju relaterade till varandra, genom äktenskap, arbete, företag och så vidare. Det känns hur märkligt som helst och vi förstår det inte, säger han.

Informationsservicen Grensetjänsten har genomfört en enkätundersökning och fått närmare 1700 svar. Genomgående teman är förvirring och frustration kring vilka regler som gäller kring gränsen och många talar också om en oro för splittring där det tidigare fanns samarbete.

– Att det blir väldigt mycket vi och dem, alltså en mental grej som är farlig, tycker vi här på Grensetjänsten, säger Trond Erik Grundt, daglig ledare vid Grensetjänsten Norge-Sverige.

Framöver hoppas Trond Erik Grundt att politikerna ska hitta en annan strategi.

– Vi måste arbeta hårt med att undvika främmandegörning. Vi har ju ett mål att bli världens mest integrerade region innan 2030 och då måste vi kanske tänka som en region och inte bara vi och dem, säger han.

Någon mil väster om Årjäng, nära norska gränsen, finns Töcksfors och ett shoppingcenter som stått halvtomt sedan i mars då de norska kunderna slutade komma. Shoppingcentret gick från 3 000 besökare en normaldag till knappt 800.
Centrumledare Madeleine Ward känner igen oron för splittring.

– Sedan tror jag alltid att ovisshet skapar lite brist på kommunikation, och att det vi är så unika här på gränsen, på alla sätt och vis, och man måste se på det som en helhet, säger hon.

– Och nu när vi helt plötsligt har en gräns stängd mellan oss med folk som jobbar och bor, då blir det väldigt mycket som påverkar personen i det hela, och företagen, fortsätter hon.

Vad är det som påverkas menar du?

– Familj, relationer, just den här sociala delen, trygghet, stabilitet, arbeten, vad händer? Alla är ju drabbade på något sätt, och om man antingen har jobb eller familj på den andra sidan så blir man ju väldigt påverkad, säger Madeleine Ward.

Och Christer Fransson vet vad han nu hoppas på.

– Ja, nu hoppas jag att man tar politiken åt sidan, använder sunt förnuft och öppnar gränsen, säger han.