Trafik

En tiondel av vägarna dåliga

2:04 min

10 procent av det statliga vägnätet är i dåligt skick. Det visar en granskning som P4 Malmöhus och Sveriges Radios trafikredaktion gjort.

Anna Olofsson Frestadius som bor i jämtländska Offerdal startade Vägupproret när det inte gick att rulla en barnvagn utanför hennes hus.

– Jag har skrivit till statsministern flera gånger och till landsbygdsministern och finansministern. Alla håller med om att det inte ska vara så här. Men där någonstans slutar det, säger hon.

På drygt 15 000 mil, eller 10 procent, av det statliga vägnätet är beläggningen så ojämn att Trafikverket anser att vägen är i dåligt skick. Störst andel dålig väg finns i Västernorrland.

Lars-Åke Krantz bor vid en av de absolut sämsta vägarna.

– För mig är det en alternativ väg till Härnösand. Jag åker den ett par gånger i veckan. Men du får passa dig, säger han.

Anders Åkesson (C), som sitter i trafikutskottet, känner igen bilden av ett slitet statligt vägnät, alltså de vägar som inte ligger inne i tätorterna eller ägs av vägföreningar eller privatpersoner.

Och han lovar bättring.

– Vi har skrivit in i januariavtalet som Centerpartiet slutit med regeringen att det ska komma mer pengar till den del av det statliga vägnätet som kallas fem och sex och finns på den svenska landsbygden.

I jämtländska Offerdal har dock inte mycket hänt. Anna Olofsson Frestadius startade Vägupproret när hon fick sitt första barn. Nu sitter det andra i vagnen.

– Där jag bor är vägen lika dålig och vagnen kan fortfarande inte rulla, säger hon.