Avloppsreningsverk

EU-direktiv tvingar småkommuner till miljonåtgärder

1:55 min

Lycksele, Pajala och Malå kräver ekonomisk kompensation från staten för investeringar som dom tvingas göra i sina avloppsreningsverk. Åtgärderna har att göra med ett EU-direktiv som Sverige och EU-kommissionen just nu tvistar om i EU-domstolen. Kommunerna som i många år fått dispens är kritiska till vad dom menar är drastiska ändringar utan nytta.

– Det står i ett svar vi har fått ifrån Naturvårdsverket, att "ja vi vet det är ingen miljöpåverkan", men vi ska ändå bygga om. Det är det som känns lite bittert när det blir så mycket pengar för oss och man inte ser någon nytta med det, säger Lars Grundberg, teknisk chef i Malå.

EU-kommissionen och Sverige har under 10 år tvistat om bland annat vilka reningskrav som ska gälla för avloppsreningsverk i kallt klimat. Frågan håller just nu på att avgöras i EU-domstolen, men  för att undvika stora böter och löpande viten har Malå, Lycksele och Pajala sedan 2018 krav på sig att bygga om sina reningsverk.

För Pajala med sina drygt 6 000 invånare handlar det om en investering på mellan 50 och 70 miljoner kronor, för Lycksele med sina drygt 12 000 invånare om runt 13 miljoner och för Malå med sina drygt 3 000 invånare om en investering på runt 10 miljoner.

– För vår lilla budget innebär det att låneutrymmet minskar och att andra nödvändiga investeringar får skjutas på framtiden, säger Lennart Gustavsson (V) kommunalråd i Malå.

I slutändan kommer ombyggnationerna också leda till höjda vatten- och avloppsavgifter för invånarna i Lycksele, Pajala och Malå. Att det först 2018 blev tydligt att kommunerna var tvungna att bygga om tycker kommunerna ger skäl för staten att ge ekonomisk kompensation.

– Staten har via länsstyrelsen godkänt vårt sätt att hantera det här och när plötsligt storpappan i Bryssel säger någonting annat då hamnar staten i ett läge där de behövde säga "nu får ni göra det här". Men har man sagt ok och inget mer och sen att vi måste, då tycker jag att staten har ett ansvar, säger Lennart Gustavsson (V).

Regeringskansliet säger till Ekot att de vill invänta utfallet i EU-domstolen innan de kommenterar ärendet. Samma svar har de berörda kommunerna fått.

Lars Grundberg, teknisk chef i Malå, som hade hoppats på ett stöd redan idag, är besviken.

– Det känns som att det här var inte riktigt vad vi behövde. Vi har nog problem med ett VA-nät som inte är underhållet. Så det här stör ju planeringen ganska mycket. Det borde vara fler som är med och delar på kakan men man ger ju kalla handen, säger han.