Kritiserat beslut

Första fredagsbönen i Hagia Sofia – ”Vi är så glada”

2:01 min

I Turkiet återinvigdes idag Hagia Sofia som en moské med den första officiella fredagsbönen sedan byggnaden gjordes om från ett museum.

Ett lapptäcke av bönemattor täckte området framför Hagia Sofia när tusentals människor hade samlats för att delta i den första fredagsbönen. En historisk dag, tyckte brittiska Fatima, som rest till Istanbul specifikt för att vara med vid återöppningen.

– För mig är det viktigt att vara här eftersom jag är muslim. Länge har vi inte kunnat be här och därför är jag glad för att vara här idag.

Hagia Sofia, ursprungligen en bysantinsk kyrka från 500-talet, blev en moské i samband med det osmanska rikets erövring av dåtidens Konstantinopel på 1400-talet. År 1934 gjordes den sedan om till ett museum, som en del av den turkiska landsfadern, Atatürks, idé om att göra om Turkiet till en modern och sekulär stat.

Det var ett avgörande från Turkiets högsta domstol för två veckor sedan som banade vägen för president Erdogans beslut att åter göra Hagia Sofia till en moské.

Presidenten, som fanns på plats inne i Hagia Sofia för invigningen, höll inte som många väntat sig ett tal, utan inledde istället fredagsbönen med att recitera en bit ur koranen.

Av de som kommit för att delta I fredagsbönen var de flesta för beslutet, som Safiye Solak, som tackade presidenten Erdogan för att ha frigjort Hagia Sofia från vad hon kallade ”fångenskap”.

– Vi är så glada! Hagia Sofia var under fångenskap i många år, men nu har den blivit fri. Jag är väldigt tacksam till vår president.

Från omvärlden har omgörningen däremot fått kritik, med flera länder samt EU och FN som beklagat beslutet. I Grekland ska hundratals kyrkor ha flaggat på halv stång idag.