Ungern

Tusentals i manifestation för pressfrihet i Ungern

1:46 min

Tusentals personer har samlats i Budapest för att manifestera sitt stöd för pressfrihet. Fler än 80 medarbetare på en av Ungerns största nyhetssajter, Index har sagt upp sig i protest efter att deras chefredaktör avskedats.

Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser, anser att utvecklingen på Index är ytterligare ett hårt slag mot pressfriheten i Ungern.

– Index redaktion har protesterat mot tidningens nya ägare som står premiärministern Victor Orbáns parti nära, och det här har blivit en konsekvens av det, säger han.

Han tror dock att det finns ett starkt stöd för oberoende journalistik i Ungern.

– De här demonstrationerna kommer vid ett tillfälle när EU ska rösta om EU:s långtidsbudget, och i den finns en klausul om rättsstatens principer. Det här är ett viktigt tillfälle att visa EU-parlamentarikerna att det finns krafter i Ungern som vill att rättsstatliga principer ska gälla även där, säger Erik Halkjaer.

Klausulen om rättsstatens principer innebär att medlemsstaterna måste följa grundläggande rättsstatliga principer för att få ta del av EU:s enorma corona-stödpaket.