Turisterna uteblir

Ekonomin stor utmaning för ny kroatisk regering

1:49 min

Kroatien har fått en ny regering efter valet i början av juli, och för premiärministern Andrej Plenkovic blir ekonomin den stora utmaningen.

När premiärminister Andrej Plenkovic presenterade sin nya regering utlovade han reformer för att lyfta den kroatiska ekonomin, som enligt beräkningar kan krympa med tio procent i år på grund av coronapandemin.

Kroatien är starkt beroende av turistnäringen som blöder svårt när turister från centrala och norra Europa hemestrar, istället för att åka till den kroatiska kusten vid Adriatiska havet. För att få fart på ekonomin planerar Andrej Plenkovic att göra omfattande skattesänkningar för löntagare och företag och på moms – och samtidigt inte låta statens kostnader skena.

Andrej Plankovic leder det konservativa partiet Kroatiska demokratiska unionen, HDZ, och han har tonat ner partiets högernationalistiska retorik. I samband med parlamentsvalet den femte juli trodde bedömare att HDZ skulle behöva söka stöd från det nybildade nationalistiska och högerradikala partiet Hemlandsrörelsen, som fick tio procent av rösterna.

Men HDZ valde istället att inleda samarbete med två mindre liberala partier och de åtta parlamentsledamöter som företräder minoriteterna i landet. Därmed bedöms Kroatien fortsätta på Andrej Plenkovic EU-vänliga linje.

Nyligen gav Europeiska Centralbanken grönt ljus till Kroatien och Bulgarien att ansluta sina valutor till den europeiska växelkursmekanismen som är ett första steg för de länder som vill införa euron som valuta, vilket regeringspartiet HDZ vill göra i Kroatien senast 2024.

Den nya regeringen har 16 ordinarie och fyra biträdande ministrar. En av de biträdande är Boris Milosevic från minoritetsgruppen serberna.

Kritik har kommit mot att alla de mest betydande ministerposterna har gått till män.