Kräver regeringens avgång

EU-stöd kan bli ny korruptionsskandal i Bulgarien

0:24 min

I Bulgarien har tiotusentals människor de senaste veckorna begett sig ut på gatorna och krävt den sittande högerregeringens avgång. Men premiärminister Bojko Borísov har fått nya EU-stöd som han vill hantera i spåren av coronapandemin, något som experter varnar för kan leda nya korruptionsskandaler.

Bulgarien får en miljard euro i den nya EU-budgeten. Det kunde inte kommer mer lägligt, enligt premiärminister Bojko Borisov som besökte Bryssel i veckan. Beskedet har inte dämpat de regeringskritiska protesterna. Ägg och toapapper slungades mot regeringsbyggnader. Nu befarar korruptionsexperter att EU-pengarna kan hamna i fel fickor.

– Det är regeringen som fördelar EU-fonderna och de går ofta till företag med nära koppling till regeringen - och inte det de är avsedda för. Det borde svenska skattebetalare känna till, säger Aleksej Lazarov, chefredaktör för ekonomitidningen Kapital.

Enligt Aleksej Lazarov är vänskapskorruption svår att bryta när regeringen fördelar EU-pengar till personer som står nära politiken.

– Borisov kommer att försöka hålla sig kvar vid makten. Kommande månader vill han planera för hur tillskottet med pengar som kommit för att hantera coronapandemin ska fördelas, förklarar han.

Polisnärvaron var utökad under helgen när vägar och broar blockerades i huvudstaden Sofia.

– Regeringen följer inte lagen, utan använder institutionerna som maffians nät. Vi behöver nya politiker. Vi vill ha nyval, säger filosofiläraren Christian.

Om de massiva protesterna kommer att leda till Borisovs avgång vet vi inte ännu, men hans agerande från tidigare år kan innehålla ledtrådar. Under protesterna 2013 lämnade Borisov makten i samband med protesterna, för att sedan återvända till premiärministerposten när det lugnade sig.

– Jag är demokrat, en riktig demokrat. Det här livet är svårt för mig. När det fanns påtryckningar 2013, lämnade jag ifrån mig makten. Men folket valde mig. Vi hade ingen baktanke om att återvända till makten, sa Borisov förra året, under en exklusiv intervju.