Ny undersökning

En tredjedel tveksamma till coronavaccin

1:58 min

En tredjedel av svenskarna är tveksamma till att vaccinera sig mot covid-19, om ett godkänt vaccin tas fram. Det här visar en ny undersökning som har gjorts av Kantar Sifo på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

I ett så här tidigt skede är det bra att vara skeptisk till ett coronavaccin, anser Jan Albert, professor i smittskydd på Karolinska Institutet.

– Så länge det inte finns mer information presenterad om vad det är för vaccin och vad det har för skyddseffekt, är det väl klokt kanske att vara lite avvaktande, säger han.

Nästan två av tre svenskar kommer troligen eller helt säkert att vaccinera sig mot covid 19, när det finns ett godkänt vaccin på marknaden.

Men en tredjedel är tveksamma, visar undersökningen från MSB.

Många minns den senaste massvaccineringen mot svininfluensan, som gjorde att antalet insjuknade i den obotliga neurologiska sjukdomen narkolepsi ökade.

– Jag tror att det finns i bakgrunden på alla. Både allmänheten och de som ansvarar för vaccin och vaccinationsplanering, säger Jan Albert.

Kvinnor är mer skeptiska än män till att ta vaccin mot covid-19, visar undersökningen.

En tiondel av männen och en femtedel av kvinnorna förhåller sig tveksamma till att låta sig vaccineras.

I åldersgruppen 18 till 64 svarar omkring 60 procent att de skulle tacka ja till vaccin. Bland dem som är ännu äldre skulle över 80 procent ta vaccinet.

Men det kanske inte blir aktuellt att vaccinera hela Sveriges befolkning, tror Jan Albert.

- Flera av dem kommer kanske inte ens att få erbjudandet. Som jag har uppfattat det kommer man i de planer som finns, att fokusera på såna som är riskutsatta, framför allt äldre grupper.

Vilken strategi Sverige väljer beror på hur mycket vaccin som finns och vad det har för skyddseffekt.

Om Sverige väljer att massvaccinera, behöver fler än hälften ta vaccinet, anser Jan Albert.