Gäller resande från Spanien

Nya karantänsregler i Storbritannien

1:47 min

Den ökade spridningen av coronavirus i Spanien ledde till att Storbritannien inatt införde nya karantänregler med bara några timmars varsel.

Resande från Spanien är nu tvungna att sitta i karantän i sina hem i 14 dagar efter hemkomsten. Något som drabbar en redan pressad resebransch och många hemvändande turister.

– Jag kommer hem från en avkopplande vistelse i Barcelona, och nu är jag stressad och ångestfylld. Det är inte så här vi ska leva våra liv, säger en upprörd turist till Sky News, just efter att han stigit av flygplanet från Spanien.

Och brittiska medier är idag fyllda av berättelser som den här. Resenärer som är smått chockade av de snabba förändringarna av karantänreglerna, som myndigheterna gav besked om bara sex timmar innan de trädde i kraft.

Och oron handlar inte bara om att tvingas sitta hemma i fjorton dagar efter hemkomsten, många är också bekymrade över vad arbetsgivaren ska säga när man inte kan gå till jobbet på två veckor.

Den brittiske utrikesministern Dominic Raab bemötte kritiken mot det sena beskedet i en intervju i tv-kanalen Sky News. Han menade att man måste kunna agera snabbt för att förhindra en andra våg av coronasmitta i landet.

En indikation på hur korta tidsmarginaler det varit kring det här beslutet är att transportministern Grant Shapps just nu är på semester i just Spanien – personen i regeringen som är ansvarig för de här frågorna får alltså själv sitta i karantän när han kommer hem.

De här ändrade reglerna för det som är britternas mest populära semestermål utomlands är förstås ett stort bakslag för rese- och flygbranschen.

Researrangören TUI har till exempel ställt in alla flighter till det spanska fastlandet fram till och med den 9 augusti.