Forskning

Digital sommarforskarskola för ungdomar

2:04 min

På somrarna kan ungdomar få testa hur det är att vara forskare i riktiga laboratorier, men det här året får de istället forska digitalt.

Under somrarna anordnas ofta kurser där ungdomar kan testa hur det är att vara forskare i riktiga laboratorier. Men på grund av pandemin har många i år fått tänka om, bland annat ungdomsförbundet Unga Forskare som istället erbjudit en digital sommarforskarskolan för högstadie och gymnasieelever i samarbete med företagen Borealis och AstraZeneca.

Amanda Bladh studerar till gymnasielärare i kemi och biologi på Göteborgs Universitet och är en av handledarna.

- I eftermiddag så ska vi inleda case två - hållbar utveckling. Och det ska vi först göra genom en kort introduktion om just ämnet hållbar utveckling. Och sen ska sommarforskarna göra en virtuell laboration som handlar om havsförsuring.

Unga Forskares sommarforskarskolor brukar vanligtvis äga rum i laboratorier på KTH eller Göteborgs Universitet. Men den här sommaren ser det annorlunda ut. Istället för att laborera på universiteten får ungdomarna uppgifter, eller "case", att lösa på datorn hemma.

Vi fick vara med deltagarna Axel Wheeler, Hanna Babar och Rahma Al-Mashahedi i det virtuella labbet när de undersökte hur marina organismer påverkas av havsförsurning.

Det är första gången Rahma Al-Mashahedi är med på sommarforskarskolan, hon sökte det här året efter att hon blev tipsad av en av sina lärare.

- Jag tyckte att det var väldigt intressant eftersom jag verkligen gillar forskning, jag tycker att det är jätteroligt. Och jag vill forska när jag blir äldre.

För Hanna Babar är det andra året på sommarforskarskolan. Och hon tycker att det funkar även som digitalt koncept.

- Jag föredrar att ha det i verkligheten istället för på nätet men jag tycker att de har löst det väldigt bra. Man lär sig ändå saker och vi har kul tillsammans, så jag tycker ändå att det har fungerat rätt bra.

Rahma Al-Mashahedi håller med.

- Jag tycker att det är väldigt effektivt. Som du sa så lär man sig ändå mycket ändå. Men jag personligen hade nog gillat att vara där in real life, om man säger så.