Forskningsfartyg

Sökande efter gasfyndighet ökar spänningar mellan Grekland och Turkiet

1:42 min

I förra veckan meddelade Turkiet att forskningsfartyget Oruc Reis skulle undersöka naturtillgångar i havsområdet söder om den grekiska ön Kastellorizo, en ö som tillhör Grekland men som ligger bara några kilometer från det turkiska fastlandet.

Beskedet väckte starka reaktioner i Grekland som såg det som ännu en provokation i en redan frostig relation och svarade med att öka beredskapen för den grekiska militärflottan och flygvapnet.

– Regeringen understryker för alla parter att Grekland inte kommer att acceptera några överträdelser av vårt lands suveränitet och att vi kommer att göra vad som krävs för att försvara våra rättigheter, sade regeringens talesperson Stelios Petsas i torsdags.

Konflikten mellan Grekland och Turkiet bottnar i vilket land som egentligen har rätt till den gasfyndighet som för några år sedan upptäcktes utanför Cyperns kust liksom övriga naturtillgångar i östra Medelhavet, tillgångar som både Grekland och Turkiet gör anspråk på.

Grekland och Israel har redan stöttat borrningar i området utförda av Cypern, det vill säga den internationellt erkända grekcypriotiska delen av ön. Men Cyperns norra del som sedan ockupationen kontrolleras av Turkiet, vill också ha en del av naturtillgångarna, trots att den turk-cypriotiska republiken endast erkänns av Turkiet självt och därmed inte kan hävda internationell rätt till området.

Att Turkiet trots det skickar ut forskningsfartyg för att undersöka eventuella naturtillgångar i området ses därför som en kraftig provokation från EU-medlemmarna Grekland och Cypern, det säger Paul Levin, föreståndare för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

– Turkiet står ganska ensamt, man har hela EU mot sig, man har heller inte längre stöd från USA så det enda man kan göra är att eskalera situationen.

Enligt Paul Levin ser Turkiet det egna agerandet som en reaktion på Cyperns tidigare provborrning, snarare än en provokation, eftersom turkcyprioterna också vill ha en del av gasfyndigheterna.

--Man ska se det här som ett försök från Turkiet att få till stånd någon förhandling, jag tror inte Turkiet eftersträvar någon regelrätt militär konfrontation men det är klart att riskerna för att något sker ökar när det finns fler skepp i området.

Efter att Tysklands förbundskansler Angela Merkel medlat i frågan har Turkiet tagit hem forskningsfartyget och Grekland har kallat hem några av de militärskepp som fanns i området.

Båda parterna har motvilligt öppnat för diskussion och avvaktar varandras agerande. Men Paul Levin tror att även om situationen de-eskalerar just nu så är det långt kvar till enighet mellan Grekland och Turkiet i frågan.