Covidutbrott bland gurkplockare skakar sydtysk ort

1:55 min

175 säsongsarbetare har smittats av corona på en gård i södra Tyskland. Gården har spärrats av och även lokalbefolkningen erbjuds nu tester i hopp om att stoppa smittspridning

– Det är visserligen ett stort antal smittade, men det handlar om en sluten personkrets, så vi tror inte att det råder någon fara att smittan kommer ut, säger den ansvarige lokalpolitikern Werner Bumeder i ett försök att lugna den lilla bayerska orten Mamming, där den drabbade gården ligger.

Som säkerhetsåtgärd erbjuds nu alla som vill att ta ett coronatest. De 175 arbetarna kommer samtliga från Östeuropa och ingår i en styrka på 500 personer som jobbar med att plocka gurkor.

Man tror att smittan har spridits då de jobbat på de stora plockmaskinerna. Vid gurkplockningen ligger arbetarna i en rad på maskinens flyglar och körs över fältet med händerna neråt för att plocka.

Runt den drabbade gården har nu kravallstaket satts upp och säkerhetsvakter kontrollerar att ingen lämnar området under en två veckor lång karantän.

För den bayerska delstatsregeringen och dess chef, kristsociale Markus Söder, är det stora utbrottet särskilt besvärande. Hälsofrågor är delstatsansvar i Tyskland och Bayern har under hela coronaepidemin flitigt kritiserat andra delstater för släpphänthet.

I synnerhet Nordrhein-Westfalen som haft problem med utbrott i stora slakteriföretag. Den kristdemokratiske regeringschef där är liksom Bayerns Söder är en av favoriterna till att efterträda Angela Merkel som kansler.