Fusionskraft

Nu ska ITER pussla ihop sin fusionsreaktor

1:56 min

Vid den internationella anläggningen för fusionsforskning ITER i Frankrike, påbörjas i dag officiellt monteringen av själva kärnreaktorn. Det här uppmärksammas med virtuell närvaro av president Macron och andra internationella dignitärer.

Göran Ericsson, professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet, som själv deltar i utvecklingen av mätinstrument för ITER, ger sin syn på dagen.

– Det är ju i någon mening en milstolpe, någonting man passar på att uppmärksamma för att visa att man är väl på gång och att man ännu inte har blivit alltför hindrade eller störda av corona-situationen.

Sedan april har flera kolossala, precisionsbyggda komponenter anlänt från bland annat Kina, Indien och Japan, och flera väntas från Ryssland, USA och andra av de 35 medlemsländerna. Totalt rör det sig om över en miljon komponenter som ska pusslas ihop över de kommande fem åren. I slutet av 2025 ska anläggningen startas upp för första gången, berättar Göran Ericsson.

– Inte med fusionsreaktionen, men med alla tekniska system som bakgrundssystem, kryostater, magneter. Det blir någon sorts kallstart, säger han.

Först om ungefär femton år är det tänkt att köra igång fusionsreaktioner i anläggningen. Då är målet bland annat att göra reaktorn självförsörjande på bränsle.

– Man vill då helt och hållet underhålla bränslets egenskaper – väldigt högt tryck och temperatur och så vidare – med den energi som tillförs internt genom fusionsreaktionerna själva. Det har man aldrig riktigt sett hittills. Det är en viktig del av fusionsforskningen, så att man inte ska behöva andra anläggningar, säger Göran Ericsson.