Coronaviruset

Tyskland inför obligatoriska tester för återvändare

1:38 min

Alla som återvänder till Tyskland från länder som definierats som riskområden måste genomgå ett covid-19-test. Det meddelade den tyske hälsoministern Jens Spahn idag.

Redan sedan i fredags har resenärer som landat i Tyskland från riskområden på frivillig basis kunnat testa sig. Från och med nästa vecka blir testerna obligatoriska.

Förutom Luxemburg ligger samtliga riskländer på det tyska smittskyddsinstitutets långa lista just nu utanför EU. Men ett av länderna är Turkiet, dit många tyskar åker på semester, inte bara som charterresenärer utan ofta också för att hälsa på släktingar.

Det är inte minst med tanke på Turkietresenärerna som testerna nu görs obligatoriska.

I debatten som föregick beslutet har det diskuterats vad som är den största inskränkningen i den personliga integriteten, att i praktiken hindra människor helt från att resa exempelvis till Turkiet, eller att tvinga dem till en oangenäm provtagning för att hindra smittan att spridas.

Nu har hälsoministern alltså kommit fram till att smittskyddslagen tillåter den integritetsinskränkning en provtagning innebär.

Förutom återvändare från riskländer erbjuds också andra resenärer frivillig och gratis testning både vid flygplatser och gränsövergångar exempelvis till Österrike.