Demonstrationer

Västafrikanska länder kräver åtgärder i oroligt Mali

1:39 min

Efter dagens videomöte med medlemsländerna i den Västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas finns nu ett nytt förslag på bordet för att lösa krisen i Mali.

Krisen i Mali har pågått de senaste månaderna, där oppositionen kräver den sittande presidenten Ibrahim Boubacar Keitas avgång - något som har lett till stora protester.

Demonstrationerna mot president Keita har resulterat i flera dödsoffer efter att säkerhetsstyrkor sattes in i huvudstaden Bamako i ett försök att lugna demonstranterna.

De senaste veckorna har Ecowas försökt medla i konflikten. Bland annat genom en delegation som rest till Mali för att möta båda sidor i konflikten. Även grannländerna försökte i förra veckan medla, men hittills utan resultat.

Det nya förslaget från Ecowas är i fyra delar, där det viktigaste handlar om att en ny samlingsregering måste bildas omgående, bestående av båda parter i konflikten.

Det här förslaget liknar ett tidigare förslag från Ecowas, där organisationen föreslog att man skulle dela upp regeringsplatserna så att den sittande regeringen fick 50 procent, oppositionen 30 procent och civilsamhället 20 procent. Det förslaget förkastades av oppositionen. Hur de ställer sig till det nya förslaget är ännu oklart.

Ecowas har också uppmanat 31 parlamentariker, vars valresultat har varit omstridda, att avgå. Detta för att sedan ska hålla nyval i deras valkretsar för att skapa stabilitet i landet.

Om regeringen eller oppositionen vägrar kan det innebära sanktioner för landet, meddelade också Ecowas.