Malaysia

Före detta premiärminister fälls för korruption

1:36 min

Det blev en fällande dom i den första av fem rättsfall för Malaysias före detta premiärminister Najib Razak i en av världens största finansiella skandaler.

Detta första fall handlar om cirka 10 miljoner dollar men totalt har över 4,5 miljarder dollar försvunnit ur en statlig investeringsfond som Najib Razak hade ansvar för.

Den tidigare premiärministern fälls på samtliga sju punkter i detta första av totalt fem rättsfall kring det som beskrivs som världens största finansiella rättsskandal där stora summor pengar försvunnit från den statliga investeringsfonden 1MBD.

Domstolen i Kuala Lumpur anser att Najib Razak gjort sig skyldig till förtroendebrott, penningtvätt och missbruk av sin ställning.
Varje punkt kan i sig ge 20 års fängelse samt böter och förbud för att fortsätta som politiker i landet.

2009 initierade Malaysias dåvarande premiärminister Najib Razak den statliga investeringsfonden 1MBD för att få igång stora byggnadsprojekt. Men istället försvann pengar i en rasande fart avslöjade undersökande journalisters i bland annat Wall Street Journal 2015.

Bland annat fann de att runt 700 miljoner dollar satts in på den förre premiärministerns personliga konto. Najib Razak förnekade och införde istället stränga lagar som skulle omöjliggöra undersökningar kring fonden.

Men befolkningen visade att de inte längre hade förtroende för den politiska alliansen UMNO och Razak i valet 2018 och röstade bort dom.

Dagen efter valet greps Najib Razak och hans hustru Rosmah när de var på väg mot sitt jetplan tillsammans med över 500 väskor av franskt lyxmärke, flera hundra dyra lyxklockor, juveler och pengar till ett värde av över 250 miljoner dollar. Sedan dess har utredning på utredning pågått.

Men sedan fem månader tillbaka så ingår UMNO åter i regeringen och många har befarat att det skulle påverka domstolsutslaget. Men så blev det inte i denna den första instansen. Najib Razak skrev redan igår på sin Facebooksida att han kommer överklaga domstolsutslaget ifall det blev fällande. Han har hela tiden hävdat att han är oskyldig.

Najib Razak skrev redan igår på sin Facebooksida att han kommer överklaga domstolsutslaget ifall det blev en fällande dom. Han har hela tiden hävdat att han är oskyldig.