Kroatiens viktiga turistnäring lider under krisen

6:01 min
  • Kroatien är det land i Europa som är mest beroende av turism och det minskade resandet under coronapandemin drabbar turismföretagen hårt.
  • – Jag tror att vi kan nå upp till 35-40 procent av fjolårets turism, säger Kristjan Stanicic, generalsekreterare för det kroatiska turistrådet.
  • Hör reportage av Henrik Dammberg som bevakar Östeuropa och har besökt den kroatiska kusten.

På det spegelblanka Adriatiska havet passerar en ensam båt strax utanför det lilla turistsamhället Biograd na Mornu i landskapet Dalmatien. I solgasset utmed strandpromenaden står 17-åriga Veronika Brkic och försöker locka in kunder till en restaurang, men det går trögt.

– Det är mycket värre än i fjol, kanske 30 procent av förra året. Och det gäller inte bara för vår restaurang utan för alla restauranger och affärer, säger Veronica Birkic.

Omsättningen ligger på 30 procent av fjolårets nivå för restauranger och butiker här. Veronika Brkic restaurang är för tillfället helt tom, men läget är trots allt bättre nu än i början på sommaren - då var det helt öde här.

– Det finns dagar som vi har fullt vid lunchen och det finns dagar när vi inte har det, så vi får in en del pengar. Den sjunde och åttonde månaden är i alla fall mycket bättre än tidigare, säger Veronika Brkic.

Alldeles intill har Tony Domdjonaj en souvenirbutik och även han har märkt hur försäljningen rasat i år. Han visar hur det är tänkt att kunderna ska undvika att sprida smittan.

– Det måste bli rätt. Alla ska hålla distans och tvätta händerna. Du har desinfektionsmedel här, sen kan du röra vad du vill. Men alla måste ha mask, säger Tony Domdjonaj.

Tony Domdjonaj förklarar att alla kunder måste hålla distans, använda desinfektionsmedel och munskydd. Än har det inte varit någon trängsel då det bara är 2 000 turister här i Biograd na Mornu, jämfört med 6 000 i slutet av juli ifjol.

Det märks på stranden en bit bort där det är glesare än vanligt. Framför allt är det färre tyskar, österrikare, nederländare och skandinaver än det brukar. Tjecker och slovener, och hemestrande kroater, finns det fler av. Ivan Tomas har rest hit från Ungern trots att han är lite rädd för smittan.

– Lite, men det finns ingen allvarlig coronasituation här. Vi använder ansiktsmasker och försöker undvika stora folksamlingar, säger Ivan Tomas.

Vi använder munskydd och undviker stora folksamlingar. Jag uppfattar inte coronaläget som så allvarligt här i Kroatien, säger Ivan Tomas. Att det är färre människor än vanligt är bara bra.

– Det är bra för oss. Inga folksamlingar. Man kan gå vart som helst utan problem, säger Ivan Tomas.

I sommar har Kroatien öppnat för turister från i princip hela världen. Många länder låter sina medborgare resa hit utan restriktioner. I de norra delarna av landet som bara ligger några timmars bilresa från Centraleuropa är det gott om gäster. Här längre längre söderut i Dalmatien är de inte lika många än. Om de vanligtvis talrika tyska turisterna börjar komma på sin semester i augusti kan besökssiffrorna förbättras, säger Kristjan Stanicic, generalsekreterare för det kroatiska turistrådet.

- Jag tror att vi kan nå upp till 35-40 procent av fjolårets turism, säger Kristjan Stanicic.

Han tror att det är möjligt att nå upp till 35-40 procent av fjolårets turism, men coronafallen har ökat den senaste månaden och fått bland annat Norge och Nederländerna att införa karantän för de som varit i Kroatien. Framöver hänger allt på hur myndigheternas föreskrifter om social distansering och hygien följs, säger Kristjan Stanicic.

– Om vi visar att vi är en trygg destination och ett tryggt land kan vi nå framgång, säger Kristjan Stanicic.

Turismen i Kroatien har vuxit väldigt mycket de senaste åren och är direkt eller indirekt den vanligaste inkomstkällan för kroater. Den står för omkring 20 procent av landets BNP, vilket gör Kroatien till ett av världens mest turismberoende tillsammans med Thailand och Jamaica, enligt en FN-rapport. Detta har Josip Mikulic, professor i ekonomi vid Zagrebs universitet, varnat för.

– Nu ser vi hur servicesektorn, och särskilt resebranschen, reagerar väldigt snabbt på den här chocken. Det är inte är bra för hållbarheten i ekonomin och det är helt enkelt inte bra att vara överberoende av något så labilt, säger Josip Mikulic.

Det är inte bra att vara överberoende av en sektor, som dessutom är känslig för en sådan här chock, anser Josip Mikulic. Turismens expansion har gjort att det investerats väldigt lite i andra branscher, som tillverkningsindustrin. Trots att regeringen redan delat ut ett stödpaket till turismföretagen och aviserat att mer stöd kommer lär en del turismföretag gå i konkurs och arbetslösheten stiga. Det kommer att ge drastiskt minskade skatteintäkter för den kroatiska staten.

Den kris som coronapandemin skapar blir i bästa fall leda till att företag inom andra branscher växer, enligt Josip Mikulic.

– Vi ser hur många småföretagare kämpar nu och kanske är det en varningssignal för hur vi i framtiden ska ta hand om vår industri, säger Josip Mikulic.

I Biograd na Mornu är det fortsatt motigt för servitrisen Veronika Brkic att få folk att äta på restaurangen. Men hon är positiv och ska fortsätta kämpa, säger hon. Nästa år kan bli bättre.

– Vi kommer fortsätta arbeta. Det måste vi för Kroatien är ett turistland. Nästa år kommer att bli bättre, säger Veronika Brkic.