Coronapandemin

Få besökare tufft för turismberoende Kroatien

1:59 min

Kroatien är starkt beroende av sin turism. Det minskade resandet under coronapandemin drabbar både turismföretagens och landets ekonomi.

– Försäljningen har gått ner med 70 procent. Bara gud vet hur det kommer att gå för mitt företag, säger Tony Domdjonaj som har få kunder i sin souvenirbutik i Biograd na Moru.

Förra året var det över 6 000 turister här i slutet av juli, men nu är det bara 2 000. Framför allt är det färre tyskar, österrikare, nederländare och skandinaver än vanligt.

Turismen i Kroatien har vuxit stort de senaste åren och står för omkring 20 procent av landets BNP. Det gör Kroatien till ett av världens mest turismberoende länder tillsammans med Thailand och Jamaica, enligt en FN-rapport.

– Det är inte bra att vara så beroende av en sektor, säger Josip Mikulic, professor i ekonomi vid Zagrebs universitet.

Samtidigt säger han att det är logiskt att småföretagare investerat i turism när det varit lättförtjänade pengar. Men det betyder samtidigt att det satsats väldigt lite på andra branscher, som tillverkningsindustrin. Nu kommer sannolikt en del företag att gå i konkurs.

Pandemin kan bli en varningssignal för en förändring på sikt, hoppas Josip Mikulic. Men i år tros de uteblivna skatteintäkterna från turismen göra att landets ekonomi backar med med tio procent.

Under juli har det börjat komma något fler besökare. Om de viktiga tyska turisterna kommer som de brukar i augusti kan läget förbättras.

Men om större coronautbrott skulle drabba kustområdet, som hittills haft relativt få fall, blir det en kollaps för många småföretagare, tror butiksägaren Tony Domdjonaj.