Coronakrisen

Prideparaden flyttar ut på nätet

1:58 min

Just nu pågår Stockholm Pride-veckan, men det blir ett annorlunda firande i år på grund av coronapandemin. Konserter, föreläsningar och lördagens prideparad hålls istället digitalt.

– När vi insåg att vi var tvungna att ställa om kändes det såklart väldigt sorgligt att vi inte kommer kunna göra som vanligt. Men just nu är vi bara taggade, att vi har skapat någonting helt nytt på väldigt kort tid som det också finns ett väldigt stort intresse för, säger Vix Herjeryd som är ordförande för Stockholm Pride.

Stockholm Pride lockar vanligtvis tusentals deltagare från landet och utlandet och är viktig för hbtq-rörelsen på flera sätt.

– Den har stor betydelse för att den påverkar politiskt, men den betyder också enormt mycket för många som i sin vardag kanske inte alltid träffar så många andra hbtq-personer. Den här festivalen möjliggör det, säger Jon Voss, förlagschef för QX förlag som bland annat ger ut gaytidningen QX.

Vix Herjeryd håller med om att det är viktigt att träffas fysiskt, men tror ändå på årets Pridefestival.

– Med all den kreativitet som finns bland alla som verkar på vår plattform så tror jag att det kommer gå riktigt bra, men självklart är det viktigt att träffas fysiskt och det kan vi inte återskapa. Men jag är glad att se att det syns i Stockholm att det är Pridevecka. Det finns flaggor runt om på bussar, affärer, fackförbund och så vidare, säger Vix Herjeryd.