Coronapandemin

UD släpper på reseavrådan till fler länder

2:03 min

Utrikesdepartementet avråder inte längre från icke-nödvändiga resor till Danmark, Norge, Schweiz och Tjeckien. Beslutet träder i kraft i morgon.

– I dag har vi beslutat att vi häver avrådan från Danmark, Norge, Schweiz och Tjeckien, säger utrikesminister Ann Linde.

Man kan notera att Finland inte finns med på listan.

Danmark och Norge har successivt öppna upp för resor från Sverige och givet att smittspridningen hos oss fortsätter att avta, bedömer vi att man kan komma att tillåta resor till och från svenska regioner under kommande veckor. Då bedömer vi att det är lämpligt att lyfta avrådan. I Finland har man inte lyft för några regioner över huvudtaget.

Sverige lyfter alltså avrådan från icke nödvändiga resor till allt fler länder inom EU, EES-området och Schengen förlängs avrådan för tretton länder, däribland Finland och de baltiska länderna, till den 12 augusti.

För länder utanför detta område, däribland Storbritannien gäller sedan tidigare en avrådan fram till den 31 augusti. 

Beslutet grundas inte på smittriskbedömningar, betonade Ann Linde.

Att länder har olika regler för in- och utresor är ett problem, anser Ann Linde. Men också att uppfattningarna om hur man beter sig för att undvika smittspridning går isär. Hon skulle vilja ha gemensamma regler inom EU, men framför allt för de nordiska länderna.

– Jag tycker det hade varit mycket bättre att man enas om hur man beter sig och att vi hade haft gemensamma regler för hela Norden och EU.