Sydöstra Europa

Flera länder återinför restriktioner efter nya utbrott

2:15 min

I sydöstra Europa pågår en ökad spridning av coronaviruset och flera länder inför nu hårdare restriktioner för att motverka smittan. I Kosovo återinförs förbud mot folksamlingar på fler än fem personer.

Efter att tidigare haft få coronafall har Kosovo under juli konstaterat omkring 100 dödsfall i covid-19 och en brant ökning av antalet smittade. Därför fattade Kosovos regering igår beslut om att återinföra merparten av de restriktioner som gällde i våras.

Religiösa sammankomster, sport- och kulturevenemang, bröllop och andra folksamlingar med fler än fem personer förbjuds i ett försök att stoppa en eskalering. Nattklubbar och restauranger måste stänga vid halv elva på kvällen och munskydd ska bäras i offentliga miljöer.

Även i Grekland finns det från och med i dag krav på att bära munskydd, efter en viss ökning av konstaterade coronafall. Greklands regering har även sagt att regler som begränsar besökare på privata fester till max 40 personer ska införas.

Ytterligare ett land med växande problem är Rumänien där det i går rapporterades 34 nya dödsfall i covid-19. I söndags sattes staden Faget i sydvästra Rumänien, med flera omkringliggande byar, i en tvåveckors karantän efter att många invånare konstaterats bära på viruset. Fler åtgärder för att dämpa spridningen kan vara på gång enligt nyhetsbyrån Reuters.

Gemensamt för de här länderna är att de införde hårda nedstängningar av sina samhällen tidigt i våras och på så sätt lyckades hålla smittan nere. Från maj lättades det successivt på restriktionerna och en följd av det har blivit en andravåg av coronasmittan, en utveckling som regeringen i Serbien försökte motverka genom hårdare samhällsrestriktioner redan för tre veckor sedan, vilket ledde till protester i huvudstaden Belgrad. Sen dess ligger smittan kvar på en hög nivå och den serbiska regeringen har sagt att det kan bli distansundervisning i skolorna när de drar igång efter sommaren.

I måndags uttryckte Världshälsoorganisationens, WHO:s, representant i Bosnien, där spridningen också stiger, sin oro för att folk runt om på Balkan tänjer på eller struntar i rekommendationer om social distansering.