Belarus

Legosoldater ur rysk militärgrupp ska ha gripits

2:04 min

I Belarus uppger den statliga nyhetsbyrån BELTA att 32 legosoldater ur den ryska militärgruppen Wagner ska ha gripits under natten. De ska ha ingått i en grupp om 200 utländska personer som enligt uppgift ska ha rest till landet för att destabilisera läget inför det planerade presidentvalet nästa söndag.

Den belarusiska statliga tv:n visade nu på eftermiddagen detaljerade filmklipp från nattens tillslag – bland annat med inzoomade bilder på ryska pass, dollarsedlar och vapen.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Belta tog de nu gripna ryska legosoldaterna in på ett sanatorium utanför Minsk i måndags. Sanatoriets personal fattade misstankar eftersom de inte uppträdde som ryska turister brukar göra. Bland annat bar de militärliknande kläder, drack inte alkohol och besökte inga nöjesinrättningar. Däremot ska de enligt nyhetsbyrån noggrant ha undersökt det närliggande området.

Nyhetsbyrån BELTA har också publicerat namn och ålder på samtliga gripna som alltså enligt uppgifter från polisen ska ingå i det privata ryska militärföretaget Wagner. Wagnersoldater har sedan tidigare gjort sig kända för att ha stridit i bland annat östra Ukraina och i Syrien.

Den ryska staten har i officiella sammanhang sagt att man inte har någonting med Wagner att göra - en uppgift som många tvivlar på.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko antydde så sent som i förra veckan möjligheten av försök till utländsk inblandning i presidentvalet nästa söndag, 9 augusti. Från den ryska ledningen har man tidigare förnekat några sådana försök. Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax söker ny Rysslands ambassad i Minsk svar från officiellt håll om nattens gripanden.

Och spekulationerna kring vad som ligger bakom är många. Inför presidentvalet nästa söndag har regimkritiska demonstrationer hållits runt om i Belarus och tusentals har anslutit till oppositionens valmöten. Den belarusiske kommentatorn Aleksandr Klaskovskij säger till radiostationen Moskvas eko att liknande händelser har förekommit också inför tidigare val i Belarus – att hota med en yttre fiende för att på så sätt samla stöd kring sittande makt.