Coronapandemin

Pantbankernas bästa sommar hittills

2:02 min

Försäljningen hos landets pantbanker fortsätter stiga. Sommaren beskrivs som den bästa hittills, och guldsmycken hör fortsatt till de vanligaste köpen, då det ses som en investering.

– I orostider så brukar guldet stå sig väldigt högt och generellt så investerar folk i guld. Det känns som en säker investering. Där får man ofta pengarna tillbaka, om inte mer, säger Johanna Unnebäck, butikschef på Sefina pantbank på Gullmarsplan.

Trots osäkerhet i ekonomin till följd av coronapandemin har pantbanksbutikerna i Sverige ha ökat sin försäljning. Butikskedjan Sefina pantbanker ökade sin totala försäljning med 16 procent under perioden april-juli jämfört med i fjol, Samtidigt har antalet nylån, alltså inkomna pantade prylar, minskat.

– De handlar väldigt mycket av våra dyrare kapitalvaror, alltså klockor och diamantringar och sådana saker är det som vi säljer väldigt mycket av nu, säger Peter Sundström, vd på kedjan Pantbanken Sverige, som beskriver sommaren som den bästa hittills och att juni var den bästa säljmånaden i bolagets historia.

– Jag tror att det handlas mer nu därför att man har den här "hemestern", att man kanske inte åker iväg utomlands utan man har lite semesterpengar som man spenderar istället på att köpa lite kapitalvaror. Det är ju så som en del av kunderna faktiskt säger till oss, att "jag åker inte på någon semester så jag unnar mig någonting extra", säger Peter Sundström.