Natos försvarsbudget

12 000 amerikanska soldater lämnar Tyskland

1:31 min

Fler amerikanska soldater än vad tidigare sagts ska lämna Tyskland. I dag meddelade den amerikanske försvarsministern Mark Esper att 12 000 soldater ska lämna Tyskland, 2 000 fler än tidigare, och merparten ska flyttas hem till USA.

Det var i våras som president Trump meddelade att den amerikanska styrkan i Tyskland ska minskas. Anledningen är att Trump-administrationen anser att Tyskland lägger för lite pengar på försvaret och bidrar för lite till den gemensamma Nato-försvarsbudgeten.

I våras hette det att 10 000 soldater ska lämna Tyskland och att en stor del ska flyttas till andra europeiska länder, främst Polen. Nu har antalet konkretiserats och det blir en större minskning. Dessutom ska 6 400 soldater tas hem till USA och bara 5 400 omplaceras till bland annat Italien, Polen och de baltiska länderna. Den största överraskningen i sammanhanget anses vara att USA flyttar sitt Europa-huvudkvarter från tyska Stuttgart till Mons i Belgien.

Beslutet att flytta trupper har USA fattat på egen hand, men i Berlin sägs idag att det de senaste dagarna har pågått kontakter mellan regeringarna och att det tyska försvarsministeriet in i det sista hoppades att det skulle bli färre US-soldater som lämnar. Men så blev det alltså inte.