Bolivia

Stora protester mot uppskjutet presidentval

1:34 min

I Bolivia har valdomstolens beslut att skjuta upp presidentvalet som skulle ha hållits nu i september skapat stora protester. Interimsregeringen har nu polisanmält flera oppositionsledare som anklagas för att ha riskerat folkhälsan genom att stödja protesterna.

– Vi har polisanmält expresident Evo Morales och flera andra politiker. De har riskerat folkhälsan genom att uppmana och delta i demonstrationer, sade interimsregeringens statssekreterare Yerki Nuñez under en presskonferens i går.

– Vad gjorde han där, på den protestmarschen? undrade Yerki Nuñez vid mötet, där han visade bilder från Evo Morales twitterkonto och på oppositionspolitiker som deltog i måndagens protestmarscher.

Den bolivianska valdomstolen beslutade för några dagar sedan att återigen skjuta upp presidentvalet som skulle ha hållits i september. Nytt datum är 18 oktober.

Det officiella skälet är pandemin som slagit hårt mot Bolivias sjukvårdssystem. Men oppositionspartiet MAS anklagar interimsregeringen för att försöka hålla sig kvar vid makten, som de tog över när expresident Evo Morales tvingades avgå för snart ett år sedan.

Morales tidigare finansminister Rodrigo Arce leder nu stort i opinionsmätningarna, men interimsregeringen försöker genom olika rättsliga åtgärder lägga krokben för hans möjligheter att delta i presidentvalet. När valet nu skjuts upp en månad till ökar sannolikheten att någon av de rättsprocesserna inleds.