Rymdresor

Nu återvänder NASA-astronauterna från ISS i privat farkost

1:40 min

Imorgon lördag ska två astronauter för första gången lämna den internationella rymdstationen ISS för att återvända till jorden i en farkost byggd av ett kommersiellt företag. På söndag ska de sen landa i havet utanför Floridas kust är det meningen.

Ja nu är det dags för hemresan, det andra kritiska momentet i den historiska färden där NASA för första gången anlitat ett privat företag för att ta sina astronauter ut i rymden.

Efter att rymdfärjorna pensionerades för ett knappt decennium sedan så har NASA fått lov att köpa säten ombord på ryska Soyuz-kapslar för transport till rymdstationen, men nu ska resorna gå från amerikansk mark igen.

Det är Teslagrundaren Elon Musks företag SpaceX som står bakom kapseln Crew Dragon och även dom nya stilrena rymddräkterna som astronauterna nu åter tar på sig efter två månader på rymdstationen.

Om återfärden av den här demonstrationsturen går som den ska så är en nästa tur med fyra amerikanska astronauter planerad till september, och på en resa med Crew Dragon som är planerad till i vår har det just bestämts att en fransk ESA-astronaut ska åka med.

Sveriges första astronaut Christer Fuglesang sa inför uppskjutningen i våras att de privata företagens intåg nu markerar en ny era i rymdfarten, och även om han trodde att allt skulle gå bra så påminde han om att det inte bara är uppskjutningen som är ett riskmoment utan också just landningen. 

- Start och landning är alltid dom två riskmomenten. Samtliga dödsolyckor med rymdfarkoster har varit vid start och landning.

Här kan du höra om den första turen med Crew Dragon, och här finns ett längre program om rymdkapseln.