Coronapandemin

Färre transporter än vanligt i landet

2:00 min

Till exempel är trafiken på de statliga vägarna ungefär tio procent mindre än i fjol, trots att fler semestrar hemma och de upphävda reserekommendationer.

– Den här märkliga tiden har gett oss andra vanor och man kanske reser kortare än man brukar göra. Trafiken på de statliga vägarna ligger alltså ungefär tio procent lägre än normalt. Men jag vet inte om det är mycket eller lite. Det är ju trots allt ett väldigt extremt läge, säger Maria Melkersson, statistiker på myndigheten Trafikanalys.

Trafiken är mindre än vanligt. Det trots att många semestrar i Sverige och att det nu är okej att resa inom landet.

Trafiken på de statliga vägarna, alltså landets större vägar, har minskat kraftigt på grund av coronapandemin.

Biltrafiken har ökat en del sedan den absoluta bottennivån, men det är fortfarande betydligt färre fordon som körs på vägarna – förra veckan var det minus sju procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Tittar man på andra trafikslag så minskar de flesta. Till exempel persontåg, bussar, lastfartyg och framför allt passagerarflyg, säger Maria Melkersson.

– I alla trafikslag ligger trafiken lägre än i fjol och det var mycket lägre i början av pandemin, i mars och april. Genomgående är att godstrafiken är relativt lite påverkad av det här. Det är framför allt persontransporterna som är påverkade, säger Melkersson till Ekot.

Att godstransporterna rullar på, beror bland annat på att produktionen kunnat upprätthållas hyfsat väl i många branscher, säger hon.

– E-handeln har ju haft en blomstrande tid här under coronapandemin. Det gäller i allmänhet. Det gäller också i en bransch inom e-handel som är ganska liten, men som har ökat, och det är maten. Att man helt enkelt inte vill gå till affären utan får maten hemkörd, säger Maria Melkersson på Trafikanalys.