Protester.

Stora demonstrationer väntas i Zimbabwe

1:48 min

I dag väntas landsomfattande demonstrationer i Zimbabwe, mot korruption, dålig ekonomi och den senaste tidens händelser där aktivister kidnappats och våldtagits. Samtidigt är det många som inte vågar ge sig ut på gatorna för att göra sin röst hörd eftersom det finns en risk att demonstranterna möts med våld.

– Jag vill demonstrera, för jag har fått nog av det sittande regingspartiet Zanu PF, säger en kvinna i Bulawayo, Zimbabwes näst största stad, och som inte vill uppge sitt namn på grund av rädsla för repressalier.

Det är hon inte ensam om.

I dag väntas stora demonstrationer i Zimbabwe - ett land som plågas av korruption, ekonomisk kris och ovanpå det coronaviruset.

Om zimbabwierna vågar ge sig ut på gatan för att göra sina röster hörda för landet har en historia av att sätta in våld mot demonstrationer, som till en början börjar fredligt. En annan kvinna, som inte heller hon vill uppge sitt namn, säger att regeringen möter demonstranter med våld och att hon är rädd för att skadas eller dö om hon protesterar på gatorna. Demonstrationerna kommer efter månader av problem i landet.

En stor korruptionsskandal avslöjades för ett par veckor sedan fick hälsoministern avgå. Och det har i sin tur triggat regimen i jakten på oppositionella och aktivister.

Effie Ncube jobbar med mänskliga rättigheter i Zimbabwe. Han säger att staten och ekonomin har kollapsat på grund av korruption, som finns på alla nivåer. Och att det leder till hunger och fattigdom.

Landets ekonomi är också på botten, med en inflation på över 700 procent. Sjukvårdspersonal har strejkat i landet och krävt att få lön i amerikanska dollar eftersom den lokala valutan helt tappat sitt värde.

Samtidigt har regeringen i landet infört hårdare restriktioner, bland annat med utegångsförbud kvällstid, inför dagens demonstrationer. Regeringen uppger själva att det handlar om en ökad spridning av coronaviruset - medan oppositionen menar att det snarare handlar om att försöka förmå personer att inte demonstrera.

Och det finns en stor rädsla för att demonstrationerna kommer bli våldsamma, vilket gör att inte alla kanske vågar sig ut på gatorna, säger en anonym kvinna i Bulawayo till Ekot