Coronaviruset

Munskyddsbärare petar sig mindre i ansikte enligt ny studie

1:54 min

Petandet i ansiktet minskar hos personer som har burit munskydd under coronapandemin. Det visar en studie i den vetenskapliga tidskriften JAMA.

Anders Johansson, ordförande för Svenska Hygienläkarföreningen, är positivt förvånad.

- En liten ny pusselbit tycker jag att det är.

I studien har forskare via videofilmer tittat på hur ofta personer petade sig i ansiktet före pandemin och hur mycket man gjort det under pandemin - med eller utan munskydd.

Det är totalt 4 700 personer från Japan, Kina, Sydkorea, England, Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien samt USA som undersökts innan pandemin och
2 900 från februari och mars under coronapandemin.

Resultaten visar att petandet i ansiktet minskade i länder där väldigt många bar munskydd, som i Kina och Sydkorea.

- Man petar sig mindre både i ögonen och näsan och kring munnen om man har på sig ett munskydd jämfört med utan. Den slutsatsen kan man dra. Men däremot kan man inte inte säkert veta att det minskar infektionsspridningen. Men jag tycker ändå att det är väldigt intressant. Det är inte så att man oftare håller på och justerar munskydden tydligen, som vi kanske har trott, eller åtminstone jag har trott.

Men han menar också att studien visar att det krävs information och utbildning för munskyddsanvändare i Europa.

- Ja, människor i Asien verkar vara bättre på att bära munskydd på ett korrekt sätt än människor i Europa. Det är intressant. Så om vi skulle införa munskydd så skulle vi förmodligen behöva en periods träning, som de redan haft i Asien där de använt munskydd i decennier.

REFERENS: Yong-Jian Chen et al "Comparison of Face-Touching Behaviors Before and During the Coronavirus Disease 2019 Pandemic" JAMA 29 juli 2020. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.16924