Sommarkocken

RECEPT: Lotta lagar halstrad röding

Den här veckan lagar sommarkocken Lotta Sturgnek halstrad röding med smördegslåda fylld med kantareller, rökt kalkon och örtsmörsås.
4 personer

Alla ingredienser som behövs:

  • 4 benfria filéer röding med skinn/ ca 800 gram fryst smördeg
  • 5-6 dl kantareller eller annan färsk svamp
  • 1,5 dl grädde
  • 100 g finskuren rökt kalkon
  • 1 äggula
  • Sås
  • 1 dl blandade örter, persilja, basilika, oregano el andra favoriter
  • 2 dl babyspenat
  • 2 hackade schalottenlök
  • 2 dl vitt vin
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl grädde
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • Salt och peppar

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 200 c

1. Smördegslåda:

Skär ut 4 rutor av smördegen, ca 10x5 cm Skär en kant runtom, 1 cm från ytterkanten, det blir som en ram Pensla med äggula och baka i 15-20 min

2. Stuvning:

Bryn kantareller och kalkon i smör, tillsätt grädde och låte det koka ihop till en stuvning

3. Sås:

Bryn schalottenlök i smör, mixa örter och spenat Tillsätt vitt vin, grädde, balsamvinäger, salta och peppra, örtblandning, och montera i smöret lite i taget

4. Fisk:

Halstra rödingen i smör med skinnsidan nedåt, vänd och stek i ca 4 min, låt vila medan du fyller ”lådan” med kantareller och kalkon, lägg såsen bredvid och toppa med fisken.

Smaklig måltid!