Italien

Tidigare minister blir av med åtalsimmunitet

1:27 min

I Italien beslutade senaten i dag att partiledaren för högerradikala La Lega, Matteo Salvini, ska bli av med sin åtalsimmunitet i ett fall från i fjol. Fallet handlar om en båt med flyktingar som inte fick släppas i land på Sicilien när Salvini var inrikesminister.

Matteo Salvini var inte helt missnöjd när senaten röstade emot honom. Hans parti La Lega har tappat mycket stöd under pandemin men nu kan migrationsfrågan åter igen hamna i mediernas fokus när Salvini tvingas upp i domstol.

Han tackade senaten för chansen att försvara något han är stolt över att ha gjort som inrikesminister. Åklagaren anser att det var ett lagbrott när omkring 80 migranter som hade räddats på Medelhavet förhindrades att gå i land på Sicilien förra sommaren.

Salvini pekas ut som ansvarig för beslutet men eftersom italienska ministrar har åtalsimmunitet för alla beslut som fattas i regeringen var senaten tvungen att rösta bort den.

Det här är andra gången i år som senaten tar bort åtalsimmuniteten för Salvini. I oktober ställs han inför rätta i ett annat liknande fall på Sicilien.

Salvini riskerar utöver fängelse också att inte få ställa upp i framtida italienska val.
Claes Aronsson, Paris