Efter 25 år

Kinas eget GPS-system färdigställt

1:55 min

Efter över 25 års utveckling anser sig Kina nu ha färdigställt ett eget globalt positioneringssystem, som är tänkt ska konkurrera med amerikanska GPS.

Det hela uppmärksammades av Kinas högsta ledning vid en ceremoni i Peking idag.

Traditionsenlig musik och handklapp i Folkets stora sal i Peking där dussintals högt uppsatta kinesiska ledare och militärer samlades idag för att uppmärksamma att Kinas satellitbaserade positioneringssystem, Beidou, nu är komplett.

Den 35:e och sista satelliten sköts upp tidigare i sommar.

Därmed är Beidou, som använts sedan slutet av 2011, nu globalt på riktigt, vilket Kommunistpartiets generalsekreterare Xi Jinping, deklarerade från ett podium.

Även EU och Ryssland har globala satellitbaserade positioneringssystem, men det amerikanska GPS har länge varit världsledande.

Och det är för att inte vara beroende av GPS, särskilt militärt, som Kina utvecklat ett eget system, säger professor Shi Yinhong, expert på internationella relationer vid Renmin-universitetet i Peking.

Även om den militära aspekten av Beidou är viktig finns det även en ekonomisk del. Kina har ett uttalat mål att sälja Beidous satellittjänster via ”De nya Sidenvägarna” – det vill säga det globala infrastrukturprojekt som Kina drivit på de senaste åren.

Redan idag används Beidou i viss utsträckning i 120 länder, enligt kinesisk statlig media.

”Och Beidou innebär en utmärkt möjlighet att marknadsföra kinesisk informationsteknologi utomlands”, menar Zhang Quande, generalsekreterare för en regeringskontrollerad främjarorganisation.