Belarus

Tiotusentals visade sitt stöd för oppositionskandidat

2:03 min

Tiotusentals människor gick igår kväll ut i Belarus huvudstad Minsk till stöd för oppositionens kandidat Svjatlana Tsichanovskaja.

Mötet beskrivs som ett av de största regimkritiska under president Aleksandr Lukasjenkos tid vid makten och skedde trots de senaste dagarnas varningar om provokationer från utländsk makt i samband med valet.

”Svjeta, Svjeta” ljöd ropen över Folkets vänskapspark i Minsk när Svjatlana Tsichanovskaja tog mikrofonen och förkunnade att jag kandiderar till presidentposten i Belarus

Samma dag hade åklagare meddelat att hennes man, Sergej Tsichanovskij, som sitter häktad sedan i maj, anklagas för ytterligare brott – förberedelser till massupplopp och våld mot de rättsvårdande myndigheterna.

Också flera andra personer som aspirerat på presidentposten sitter häktade misstänkta för olika, enligt kritiker, uppdiktade brott. Och snarare än motsatsen har tillslagen stärkt stödet för oppositionen och till gårdagens möte kom, enligt oberoende belarusiska medier, uppemot 60 000 människor med krav på förändring och slut på det auktoritära styret under president Aleksandr Lukasjenko.

Gårdagens valmöte skedde också i ljuset av veckans uppmärksammade gripanden av ett 30-tal ryska medborgare som enligt belarusiska myndigheter ingår i det privata militärförbandet Wagner och som ska ha kommit till Belarus för att utföra terrordåd inför valet nästa söndag.

Den ryska ledningen har kallat anklagelserna för rena insinuationer och den politiska analytikern Andrej Yahorau säger till Ekot att det snarare handlar om ett sätt att skrämmas och hålla människor borta från oppositionens valmöten.