Hongkong

Valet i Hongkong skjuts upp

1:58 min

Höstens parlamentsval i Hongkong kommer skjutas upp ett år på grund av coronaviruset, meddelade chefsministern Carrie Lam idag. Beslutet möts av massiv kritik från den pro-demokratiska oppositionen, som anklagar regeringssidan för att använda viruset som svepskäl för att undvika en valförlust.

I ett Hongkong där den politiska oppositionen blir allt mer trängd kom idag ett dråpslag. Valet den 6 september till stadens parlament och lagstiftande församling skjuts upp ett år.

Det meddelade chefsminister Carrie Lam på en presskonferens på kvällen lokal tid, där hon också tillbakavisade anklagelserna om att beslutet skulle vara politiskt motiverat.

– The decision to postpone the election has nothing to do with politics, sade Lam.

Lam hävdar att valet inte går att genomföra med tanke på den pågående pandemin, som blossat upp i Hongkong igen. Omkring 100 nya fall har konstaterats varje dag de senaste veckorna.

Men den pro-demokratiska oppositionen, som i opinionen rider på en våg att missnöje mot regeringen och Kina, anklagar Carrie Lam för att beröva folkets dess röst.

Viruset används som svepskäl, menar man.

Frågan är vad ett års väntan kommer innebära för det pro-demokratiska lägret som ständigt motarbetas av myndigheterna. Igår diskvalificerades 12 av de främsta företrädarna för att ställa upp i valet.

En av dem var partiledaren för det liberala Medborgarpartiet Alvin Yeung som sade att diskvalificeringen visar att det är Peking som är rädda för dem, och inte tvärtom.

– This of course is a clear reflection that they, not us, are in fear, sade Yeung.

En av orsakerna att underkännas som valbar kandidat är enligt Hongkongregeringen om du motsätter dig den nya nationella säkerhetslagen som Peking tvingade igenom tidigare i somras. Samma lag som häromdagen även användes för att gripa fyra studentaktivister för att de enligt polisen på sociala medier drivit opinion för Hongkongs självständighet.