Hastades igenom

Ryska vallagar möts av hård kritik: ”Vill underlätta fusk”

2:05 min

I Ryssland växer kritiken mot de nya vallagar som i all hast klubbats igenom i parlamentet, och som vissa befarar helt ska urholka det ryska valsystemet.
Lagen innebär att val framöver ska kunna hållas under flera dagar, något som enligt kritiker riskerar möjligheten att upptäcka fusk.

– Principen att rösta under flera dagar är mycket praktiskt för väljarna, sa talmannen för det ryska parlamentets överhus, Valentina Matvienko, när hon i förra veckan gav sitt stöd till lagändringen som innebär att val i Ryssland framöver ska kunna hållas inte som nu, under en enskild dag, utan i upp till tre dagar.

Idén till lagändringen kom till i samband med sommarens folkomröstning om ändringar i den ryska grundlagen, som bland annat ger sittande president Vladimir Putin möjlighet att väljas om fram till år 2036.

Omröstningen, som hölls under en veckas tid för att minska risken för smittspridning, har enligt oberoende valövervakare redan gått till historien som ett av de mest fuskkantade valen i Ryssland någonsin.

Under den vecka som omröstningen hölls fylldes sociala medier av bilder på högst provisoriska valinrättningar; i bagageutrymmen, på parkbänkar och i lekparker. Den sortens vallokaler utomhus ska vara tillåtna genom den nya lagen.

Grigorij Melkonjants från organisationen Golos, som övervakar ryska val, ser stora risker med den nya lagen.

– Det främsta syftet med den här lagen är att göra det enklare att fuska och få det valresultat man önskar från maktens sida, säger Melkonjants.

Val som pågår under flera dagar och dessutom på många olika platser gör det nästan omöjligt för valövervakare att kontrollera att allt går rätt till, menar han.

Också från den annars mestadels lojala oppositionen i parlamentets underhus Duman kommer kritik.

– Det som de föreslår leder raka vägen till upplopp, Majdan och oreda i landet, dundrade Kommunistpartiets ledare Gennadij Zjuganov i radiokanalen Moskvas eko tidigare i veckan.