Rapportflod

Allt fler svenskar köper rusande amerikanska tech-aktier

1:51 min

Aktier i amerikanska teknikbolag som Facebook och Apple har stigit under pandemin, och tusentals svenska småsparare har hakat på trenden.

En av dem är Uppsalabon Adrian Winbladh, vars aktieportfölj består till 90 procent av teknikaktier.

– Jag tycker det har varit intressant under corona, speciellt med Amazon eftersom e-handel som har ökat.

Kvartalsrapporterna för teknikjättarna har varit till och med bättre än analytikerna förväntat sig.

Apple har nu högst börsvärde i världen, följt av Microsoft och Amazon. Tillsammans med Netflix och Google har de här bolagen över 120 000 aktieägare i Sverige idag, ett antal som ökat med en tredjedel sedan nyår, enligt TT.

Marcus Lindblad är ekonomibloggare på Sparacash. På kort sikt bör småsparare passa sig, säger han. Att ett bolag är stort nu betyder inte att det varar. Men på lång sikt handlar det om ett historiskt teknikskifte.

– Vad gör föräldrar? De sätter en platta i händerna på ett- och tvååringar. Det gör att de växer upp med de här tjänsterna. Det är ett generationsskifte helt klart.

Många ekonomer varnar dock att bolagen är övervärderade, samt att det finns en risk att de rusande aktiekurserna rymmer en tech-bubbla. Det är dock inte Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, orolig över.

– Tech-bolagen visade att det inte är en bubbla i och med att det stod emot turbulensen under värsta raset i våras och de har också lett uppgången.